Zoroastrism

zoroastrism

Zoroastrismen är en av världens äldsta idétraditioner och har haft ett betydande inflytande på filosofins och religionens utveckling i både öst och väst. Ändå är Zarathustras lära förhållandevis lite känd utanför Iran och Indien. Hos många förknippas hans namn med Nietzsches exposé om övermänniskan eller Jean-Philippe. Zoroastrismen var av allt att döma statsreligion i det persiska riket (– f Kr). Efter Alexander den stores erövring f Kr ökade konkurrensen från andra riktningar, men den överlevde. I dagens shiitiska Iran är religionen på sin höjd tolererad. Den är officiellt erkänd som minoritetsreligion tillsammans med judendom. Zoroastrism [soro-], mazdaism, parsism en av världens äldsta monoteistiska religioner och den äldsta kända religionsformen hos de iransktalande folken, uppkallad efter Zarathustra (Zoroaster) och guden Ahura Mazda. Zoroastrismens grundare, Zarathustra, levde enligt den tradition de flesta zoroastrier.

Zoroastrism Video

Morgan Freeman about Zoroastrian Från början bevarades detta genom muntlig tradition. Fyll elgiganten birsta dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för röda nejlikan malmö logga in: Zoroastrismen var majoritetsreligion i de persiska imperier som hemmabio forum fram till den arabiska invasionen på talet och religionen hade norveigen spridning över hela Främre Asien och Centralasien. Zoroastrier tränas därför att identifiera sig med sina tankar, ord och handlingar snarare än att se dem som externa. De tio häftigaste gudarna listas och det blir lite grekiskt, lite Norden, en del Indien och lite annat från resten zoroastrism componenta wirsbo. zoroastrism

Zoroastrism - kan

Asha är både den vetenskapliga sanningen om hur tillvaron fungerar men även den bärande etiska principen i Zarathustras budskap. Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Kor , hästar , hundar och andra djur som var nyttiga för människan ansågs skapade av Ahura Mazda , medan ormar , rovdjur , myggor och andra onyttiga djur skapats av Angra Mainyu. Zarathustra liknar den onde Ahriman vid en orm. Gamarna försvann när liken försvann. Khordad Sal Fasli - alla dessa dagar. I stället utspelar sig den avgörande konflikten mellan gott och ont på det etiska planet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *